Velbesøgt vindmesse

Samarbejde og politisk opbakning skal fremme offshoreindustrien

Øget samarbejde mellem havne og vindindustrien samt politisk opbakning er begge forudsætninger for en succesfuld industrialisering af havvindmøller. Dette var en hovedpointe til paneldebatten ”Ports and the industrialisation of offshore wind” ved WindEurope Offshore konferencen 2019, hvor Theis Gisselbæk, CCO hos Grenaa Havn deltog som ekspert.

”Hvis vi skal i mål med et CO2-neutralt Europa til 2050, skal der sættes turbo på industrialiseringen af havvind. I dag vokser havvind-projekterne derfor også betydeligt fra år til år med et større antal og samtidig større turbiner, der skal installeres. Dette lægger pres på havnene, hvis infrastruktur skal kunne imødekomme de omfattende projekter.”

Til paneldebatten pointerede Theis Gisselbæk, at det både kræver stor, politisk opbakning samt en velstruktureret og langsigtet planlægning at udføre offshore vindprojekter: ”Det er en stor udfordring for havne at tænke 5-20 år frem i tiden uden klare signaler fra vindindustrien og politikere. En masterplan udarbejdes og etableres omtrent over 5 til 20 år og kræver enormt store investeringer. Vi er nødt til at vide på forhånd, hvilke fundamenter og turbiner, der skal installeres. Her er det vigtigt, at der er et tæt samarbejde mellem havne og vindindustrien for at sikre, at den infrastruktur matcher projekterne, der skal eksekveres nu og i fremtiden”.

Alle paneldeltagere var enige i, at enhver investering i offshore vind vil give et stort økonomisk afkast. Derfor opfordres der til, at politikerne får sat linien for havvind.

WindEurope Offshore konferencen, som i år blev afholdt i København, er verdens største event indenfor havvind. Her deltog seks repræsentanter fra Grenaa Havn på en fællesstand med andre partnervirksomheder fra det stærke netværk DWP System Supplier. På konferencens samtlige tre dage var standen velbesøgt af interessenter fra nær og fjern.

 

Læs mere om Grenaa Havns fokusområde vind her.