Fleksibilitet er vejen frem

Vækst via fleksibilitet

De er specialister i at håndtere presserende opgaver med korte tidsfrister. For JKJ Stålteknik er høj fleksibilitet en vigtig vej frem mod flere kunder.

”Det her er så vores nye skæremaskine, der skærer i stål med stor præcision”.

Direktør Jan Nielsen viser rundt blandt smede i arbejde, store stålkonstruktioner og båndsave til opsavning af stål hos JKJ Stålteknik på Grenaa Havn. Her producerer virksomheden svejsede stålkonstruktioner til brug både offshore og onshore, og opgaverne er mangeartede: Bundrammer til køleanlæg, rustfrie ståltanke, bøjer, lanterner, trapper, altaner og gangarealer omkring store maskiner. Derudover udfører JKJ Stålteknik store montageopgaver og stod for eksempel for samlingen af hele stålkonstruktionen i Bjarke Ingels Groups's 22-etagers prestigebyggeri AARhus på Aarhus Ø.

”Det tog halvandet år og var en på alle måder spændende og udfordrende opgave. Da vores medarbejdere samlede de sidste af de i alt 600 stålbjælker, foregik det i 65 meters højde. Så er der langt ned, selvom du har livline på”, smiler Jan Nielsen.

 

FRA GARAGE TIL FIRE HALLER

Han viser vej ind i den næste produktionshal og fortæller, at rammerne for virksomheden har ændret sig markant siden begyndelsen. Det, der startede som en fritidsbeskæftigelse i en lejet garage i 1990, er i dag en virksomhed med fire store produktionshaller:

”Dengang var vi to klejnsmede og en faglærer på AMU-efteruddannelsen i Grenaa, der i vores fritid tog små opgaver med for eksempel svejsning af rør på Aarhus Havn. Opgaverne blev flere og flere, og så sagde vi vores jobs op og dannede JKJ Montage, der senere blev til JKJ Stålteknik. På et tidspunkt købte jeg mine oprindelige partnere ud og har efterfølgende fået en ny kompagnon. Vi har nu 35 medarbejdere - primært klejnsmede og maskinarbejdere - og det gør mig da stolt, at vi er lykkedes med at bygge en solid virksomhed med alle relevante certificeringer op helt fra bunden”.

FLEKSIBEL OG OMSTILLINGSPARAT

For JKJ Stålteknik er høj håndværksmæssig kvalitet og punktlig overholdelse af tidsfrister helt fundamentale dyder, fortæller den 54-årige direktør:

”Men vi er ikke mindst stærke, når det gælder fleksibilitet og omstillingsparathed. Vi kan lynhurtigt omstille os og sætte alle de nødvendige kræfter ind på en presserende opgave med en meget kort tidsfrist. Det er samtidig en forretningsmæssig fordel at være meget fleksibel hver gang, for bål-og-brand-opgaverne er økonomisk attraktive. Her fokuserer kunden først og fremmest på, at tidsfristen bliver overholdt og mindre på økonomien”.

Fleksibiliteten demonstrerede JKJ Stålteknik blandt andet for et par måneder siden i forbindelse med en opgave på et kæmpestort rør-nedlægningsskib, Global 1200, i Grenaa Havn. Her stod det pludseligt klart for kaptajnen, at han manglede en understøtning til armen på en stor kran i spidsen af skibet.

”Grenaa Havn henviste til os, og vi havde kun en uge til at levere løsningen. Vi smed, hvad vi havde i hænderne, arbejdede i toholdsskift i døgndrift og leverede et 11 meter højt ståltårn, som kranarmen kunne hvile på. Alt sammen indenfor tidsfristen, og den indsats fik vi både ros og anerkendelse for”, fremhæver Jan Nielsen.

STÆRKT SAMARBEJDE MED GRENAA HAVN

Siden 1998 har JKJ Stålteknik haft adresse på havnen i Grenaa. Virksomheden spurgte, om Grenaa Havn ville opføre en række haller, som JKJ Ståleteknik så kunne leje sig ind i, og ønsket blev hurtigt imødekommet. Det blev starten på et samarbejde, som Jan nielsen ikke tøver med at kalde "rigtig godt". 

”Beliggenheden på Grenaa Havn giver os en hel række fordele: Havnen placerer flere opgaver hos os, såsom fastgørelse af fenderdæk på kajsiden, reparationer af porte og bomme samt renovering af havnens trucks. Samtidig henviser havnen flere af deres kunder til os med opgaver. Derudover giver havnens store kraner os mulighed for at lave større stålkonstruktioner, fordi de kan løfte konstruktionerne fra vores produktionshaller og ombord på skibene. Endelig kan havnen altid tilbyde os ekstra arealer til store konstruktioner, når vi har behov for det. Omvendt er vores fleksibilitet jo også en fordel for havnen og dens kunder - vi er altid til rådighed, når der er behov for os”.

VÆKST VIA FLEKSIBILITET

Rundvisningen stopper i kaffestuen lige ved siden af administrationen. Jan Nielsen fortæller, at han her 30 år efter starten i den lejede garage i Trustrup fortsat har klare ambitioner for udviklingen af JKJ Stålteknik:

”Vores vision er at være det foretrukne valg til udførsel af alle typer smedearbejder. Jeg tror på, at vi om tre år er godt over 40 ansatte – ikke mindst fordi vores omdømme som meget omstillingsparate vil skaffe os flere kunder”.